Poziv inicijativnog odbora i Opštine Žabalj - Spasavanje simbola Žablja

Zabalj - katolička i pravoslavna crkva Zabalj - katolička i pravoslavna crkva

REPUBLIKA SRBIJA
AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA
OPŠTINA ŽABALJ
P R E D S E D N I K   O P Š T I N E
Dana: 16.09.2014. godine
21230 ŽABALJ
Ulica Nikole Tesle, broj 45
Telefon:  381 21 831 035, lok.29
Faks : 381 21 831 094
Е-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

INICIJATIVNI ODBOR GRUPE GRAĐANA ZA OČUVANJE JEDINSTVENOG KULTURNO-ISTORIJSKOG CENTRA ŽABLJA  SA SEDIŠTEM U NOVOM SADU


Poštovani,

Obraćamo Vam se  molbom da poklonite pažnju inicijativi grupe građana iz Novog Sada, inspirisanoj iskrenom željom za očuvanjem i zaštitom jedinstvenog kulturno-istorijskog centra Žablja, kojoj se priključuju organi lokalne samouprave Opštine Žabalj, kao i svi meštani .
Osnovno obeležje centra Žablja daju dve crkve, katolička i pravoslavna. Obe crkve su podignute pre više od sto godina, i svojim ravnopravnim statusom, na jednoj i drugoj strani glavne ulice čine jedinstvenu i retko viđenu celinu.

Ove dve crkve sa identičnim usmerenjem oltara i ikonostasa, simbolišu i šalju poruku potrebe  međusobnog poštovanja i negovanja zajedništva među žiteljima Žablja, i pored svih  teških ratnih razaranja u prošlosti, koja nisu štedela ni ljudske živote, ni verske objekte.
Žabaljski arhitektonsko - verski ansambl je odoleo svim mukama prošlosti, sačuvan je, ali njegova celovitost i opstanak su danas  opasno ugroženi.
Krovna konstrukcija katoličke crkve je u poodmakloj fazi urušenosti, tako da se i svete mise održavaju u jednoj sporednoj prostoriji. Nedavno je i preteće nagnuti krst na tornju crkve ispravljen, uz angažman specijalnih stručnjaka, angažovanih od strane lokalne samouprave. Opština Žabalj, u okviru svojih nadležnosti i materijalnih mogućnosti istrajno traži načine da se proces krovne degradacije zaustavi i nađe trajno rešenje.

Sa poštovanjem bismo prihvatili  svaku pomoć, ideju ili predlog za moguće rešenje hitne sanacije krova katoličke crkve.

Naglasićemo da  akciju  spašavanja od totalnog urušavanja krova i crkve vidimo i kao nastavak procesa jačanja  duha pomirenja, čiji temelji su postavljeni i demonstrirani 2013. godine, postavljanjem spomenika  i uređenjem muzeja u Čurugu, posvećenim žrtvama u II svetskom ratu.
Realizacija ovakvih akcija više od reči govori o privrženosti multietničkom zajedništvu ove sredine i evropskom opredeljenju cele zemlje.

U tom smislu verujemo da bi učešće predstavnika vaše institucije bitno doprinelo realizaciji naše osnovne namere, na skupu  koji ćemo upriličiti dana 21. oktobra 2014. godine, sa početkom u 11.00 časova, u velikoj sali Opštine Žabalj ( Nikole Tesle 45, prvi sprat ).
Za potvrdu svog dolaska molimo kontaktirajte  kabinet Predsednika opštine Žabalj ( telefon: 021 831 035 lok. 29, e- mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.), zaključno sa 16. oktobrom 2014. godine.
Čedomir Božić
Predsednik  opštine Žabalj   

Laslo Toth, novinar
Matuška Marton, publicista
Jakubec Djerdj, javni radnik

NEZAVISNO DRUŠTVO
NOVINARA VOJVODINE
Zmaj Jovina 3/I
21000 Novi Sad

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web: www.ndnv.org

Telefon: 021/472-3180
Faks: 021/472-3181
Mobil: 064/9288-740

PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Opstina In Rs PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Opstina In Rs
PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Opstina In Rs PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Opstina In Rs
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Žabalj Opština Portal

Opština Žabalj na dlanu.

Imate pravo da znate.

ŽABALJ

Go to top