Pozorište je u modi - drama "Glib"- predstave u Žablju

Pozorište Žabalj - Drama Glib Pozorište Žabalj - Drama Glib
26.03.2015

Premijera drame "Glib"je odigrana 17. marta 2015. godine u holu osnovne škole "Miloš Crnjanski" u Žablju. "Deus ex mahina" - desilo se čudo! Bog se pojavio iznenada, niotkuda, svetlost je na pozornici obasjala neke mlade ljude i dogodilo se pozorište. Boginja teatra boravila je ovih dana u Žablju, ali bi možda boravila i u Čurugu da ono onomad Sveti Petar ne nabasa na Čuružana tražeći put za Čurug. Da je kojom srećom sreo Đurđevčana, Gospođinčana, (nefrustriranog Žabaljca), on bi mu lepo pokazao put i eto.... Ovako, svelo se na: "e pa nećeš ni ti stići u Čurug". Ali, šalu na stranu, stigli su Čuružani u hol osnovne škole i aplauzom podržali nastojanja mladog ansambla da preskoči barijere, da savremenim pristupom zađe duboko u analizu problema koji razdiru naše društvo. Bilo je tu Gospođinčana koji su uvek prisutni na svim kulturnim dešavanjima, Đurđevčana koji nisu imali strpljenja da dočekaju izvođenje u njihovom mestu. Ti mladi ljudi koji su smelo izvrnuli utrobu svoje generacije zovu se. Olivera Zagorac, Tijana Apić, Slađana Jurišin, Ivan Đokić, Ivana Borišev, Željana Adamović, Saška Budalić, Jovan Kovačev, Branislav Čonkić, Momčilo Krulj, Dejan Gajić, Stefan Krajnov, Đorđe Smiljanić, Darko Josipović, Žarko Pavlov... Pomogli su im veterani: Svetlana Boškov, Ana Vasiljević, Todor Lukić i naravno, nosilac drame Nikola Mudrinić.

Da bi ova predstava bila uspešno realizovana pomogla je prvenstveno Opština Žabalj, opredelivši sredstva kojima se ona mogla postaviti, zatim Osnovna škola "Miloš Crnjanski" koja je ustupila prostor za čitalačke, mizanscenske probe i izvođenje četiri predstave; bokserski klub "Šajkaši" koji je ustupio svoj ring, koji je ovog puta bio savršena pozornica; Udruženje građana "Žabaljski dani" , koji su dali svoje ozvučenje i osvetljenje; Srednja škola, "22. oktobar" koja je podržala predstavu kako moralno, tako i finansijski.

Predstava "Glib" po tekstu i režiji Radomira Miljojkovića igrana je četiri dana zaredom od 16. do 19. marta, i mesta su uvek bila popunjena. Uspešnosti projekta u velikoj meri je doprinela grupa BD Fuse koja je komponovala muziku.

Amatersko pozorište "Braša" ovim ne zatvara sezonu. U petak 27. marta dečiji Ansambl, odigraće premijerno predstavu "Alegorijska deponija, koju će takođe gledati selektor za zonsku smotru dečijih pozorišnih grupa. Dakle, postoji mogućnost da se žabaljsko pozorište po prvi put u svojoj istoriji nađe na zonskoj smotri sa dve predstave.

U maju kreće realizacija satire "Selba". Da je pozorište u modi potvrđuje činjenica da se svakodnevno javljaju novi glumci koji žele da zaigraju u narednoj predstavi.


Radomir Miljojković
PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Opstina In Rs PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Opstina In Rs
PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Opstina In Rs PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Opstina In Rs
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Žabalj Opština Portal

Opština Žabalj na dlanu.

Imate pravo da znate.

Go to top